Minder jongeren willen sparen met het einde van corona in zicht

Belgische spaarders hechten meer aandacht aan interestvoeten

  • 60 procent van alle Belgen plannen om in het volgende jaar extra geld op hun spaarrekening te plaatsen 

  • Minder jongeren (18-24) plannen extra geld op hun spaarrekening te storten. Het aantal daalde van 83 procent in 2020 naar 70 procent in 2021.  

  • Belgen houden gemiddeld 52 procent van hun financieel kapitaal op hun spaarrekeningen. Dat is vier procent hoger dan in 2020.  

  • Vier op de tien Belgen (40 procent) verkiezen bij het selecteren van een spaarrekening de interestvoet boven de reputatie van de bank. Dat is vier procent hoger dan in 2020.  

  • 34 procent van de Belgen overweegt om zijn spaargeld op een andere rekening te bewaren dan waar hij zijn zichtrekening heeft. Dat is 17 procent hoger dan het jaar voordien.  

Zeven op de tien jongeren willen in het komende jaar meer geld op hun spaarrekening storten. Alhoewel dit aanzienlijk hoger is dan het nationale gemiddelde (60 procent), toont dit aan dat de spaargekte bij jongeren, dat gepaard ging met de coronacrisis verleden jaar, aan het afnemen is met het einde van de epidemie in zicht. In 2020 liet nog 83 procent van de jongeren weten dat ze meer geld wilden bijstorten in het komende jaar. Dit is de voornaamste conclusie van een recente representatieve bevraging bij 606 Belgen door de online spaarbank Santander Consumer Bank. Ook opvallend: Belgen kiezen bij het selecteren van een spaarrekening steeds meer voor een hogere interestvoet boven de reputatie van een bank.     

Belgen blijven enthousiaste spaarders. Zo flirten ons land al een tijdje met 300 miljard euro’s op onze spaarrekeningen, ondanks het feit dat dit soort rekeningen vandaag nog nauwelijks iets opbrengen. De kans dat deze grens bovendien binnenkort wordt overschreden is groot, aangezien 60 procent van de bevraagden zegt dat ze in het komende jaar plannen om extra geld bij te storten. Dat is ongeveer evenveel als in 2020 (57 procent).  

Wat vooral opvalt is dat jongeren (tussen 18 en 34) meer geld willen bijstorten op hun spaarrekeningen. 70 procent van jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud en 78 procent van mensen tussen de 25 en 34 jaar oud zijn dit van zin. Ondanks deze hoge cijfers, is er een sterke daling in het spaarenthousiasme van de allerjongste generatie. In 2020 wilde nog 83 procent van jongeren tussen de 18 en 24 jaar hun spaarrekening aandikken in de komende 12 maanden. Dat is 13 percentage punten meer dan dit jaar. Er zijn hier een aantal mogelijke verklaringen voor zoals de herstart van het sociale leven na de coronacrisis en de financiële problemen die gepaard gingen met de epidemie.   

Niet alleen de totale hoeveelheid op spaarrekeningen neemt toe. Het aandeel van het totale financiële kapitaal dat op spaarrekeningen bewaard wordt stijgt. Volgens de bevraging bewaren Belgen gemiddeld de helft van hun financieel kapitaal op een spaarrekening, in plaats van het bijvoorbeeld te houden op een zichtrekening of te investeren in aandelen of fondsen. Dit is vier percentagepunten hoger dan in 2020 en negen meer dan in 2019. Belgen willen geld opzijzetten in onzekere tijden, maar zijn minder geïnteresseerd in risico’s nemen.  

Minder trouw 

Indien Belgen moeten kiezen tussen een spaarrekening bij een bekende bank of een bank dat een hoge interestvoet bieden, kiezen ze steeds vaker voor de bank die een hoger rendement biedt. Vier op de tien Belgen (40 procent) verkiezen een hogere interestvoet, terwijl drie op de tien (27 procent) liever een spaarrekening bij een vertrouwde bank met een goede reputatie hebben. Verleden jaar koos nog 36 procent voor een hogere interestvoet terwijl 34 procent de reputatie van de bank belangrijker vond.   

Belgen zijn ook steeds meer geneigd om hun spaargeld bij een andere bank te bewaren dan degene waar ze al een zichtrekening bij hebben. 34 procent overweegt om zijn spaargeld bij een andere bank te bewaren. Dat is 17 procent hoger dan het vorige jaar.  

De voornaamste redenen om al je geld bij één bank te bewaren zijn volgens de bevraging: omdat het eenvoudiger is (74 procent), omdat ze het gewoon zijn (43 procent) en omdat ze vertrouwen hebben in de expertise van de bank (39 procent). Minder dan één op de tien Belgen (7 procent) blijft trouw aan zijn bank door de interestvoet.  

Risico’s beperken 

Alhoewel een goede interestvoet een belangrijke factor is om een spaarrekening te kiezen (69 procent), is dit niet het enige wat Belgen belangrijk vinden. Zo vinden ze het risico beperken minstens even belangrijk (73 procent). Ze hechten ook belang aan de persoonlijke service die de bank biedt (62 procent) of de bank een mobiele app heeft (61 procent) en of ze een minimum- of maximumbedrag moeten storten (61 procent).  

             

Santander Consumer Finance (SCF) is een toonaangevende onderneming op het gebied van consumentenfinanciering die aanwezig is in 15 Europese landen, China en Canada. Meer dan 15.000 professionals leveren toonaangevende producten en diensten op het gebied van consumentenfinanciering aan meer dan 18 miljoen klanten en 130.000 verkooppunten (eind 2020). SCF biedt een breed scala aan oplossingen voor consumentenfinanciering en bankieren, voornamelijk via verkooppunten, waar het bedrijf een unieke expertise heeft ontwikkeld, en direct-to-consumer-kanalen zoals kantoren, telefooncentra en online. SCF maakt deel uit van Santander, een van de grootste financiële groepen ter wereld.

Banco Santander (SAN SM, STD US, BNC LN) is een toonaangevende retail- en commerciële bank, opgericht in 1857 en met hoofdkantoor in Spanje. Zij heeft een belangrijke aanwezigheid in 10 kernmarkten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en is een van de grootste banken ter wereld gemeten naar marktkapitalisatie. Het doel van Santander is om mensen en bedrijven te helpen welvarend te zijn op een eenvoudige, persoonlijke en eerlijke manier. Santander bouwt aan een meer verantwoordelijke bank en heeft een aantal toezeggingen gedaan om deze doelstelling te ondersteunen, waaronder het aantrekken van meer dan €120 miljard aan groene financiering tussen 2019 en 2025, evenals het financieel mondiger maken van meer dan 10 miljoen mensen in dezelfde periode. Eind 2020 had Banco Santander meer dan een biljoen euro aan totale middelen, 148 miljoen klanten, waarvan 22,8 miljoen loyaal en 42,4 miljoen digitaal, 11.000 kantoren en 191.000 medewerkers.

Santander Brand Tracker voor persbericht.pdf

PDF - 859 Kb

Eva De Wolf

Senior PR consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank is de commerciële benaming van het Belgisch bijkantoor van Santander Consumer Finance, (Bank naar Spaans recht), en maakt deel uit van de internationale groep Banco Santander, één van de grootste financiële groepen ter wereld. 

Santander Consumer Finance biedt de volgende diensten aan in België: 


Santander

Banco Santander (SAN SM, STD US, BNC LN) is een toonaangevende retail- en handelsbank, opgericht in 1857 met het hoofdkantoor in Spanje. De bank heeft een betekenisvolle aanwezigheid in 10 kernmarkten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en is één van de grootste bank in de wereld op basis van marktkapitalisatie. Haar doel is om op een eenvoudige, persoonlijke en eerlijke manier mensen te helpen en ondernemingen te laten bloeien. Santander bouwt aan een verantwoordelijkere bank en heeft een aantal toezeggingen gedaan om deze doelstelling te ondersteunen, waaronder het aantrekken van meer dan €120 miljard aan groene financiering tussen 2019 en 2025, en het financieel steunen van meer dan 10 miljoen mensen in dezelfde periode. Aan het einde van de eerste helft van 2020 had Banco Santander meer dan een biljoen euro aan totale fondsen, 146 miljoen klanten, waarvan 21,5 miljoen loyale klanten en 40 miljoen digitale klanten, 11.800 filialen en 194.000 medewerkers.

Neem contact op met

Nerviërslaan 85 B1040 Brussels Belgium

www.santanderconsumerbank.be