Een op de tien Belgen moet z’n spaargeld gebruiken tijdens de coronacrisis

16 procent van de Belgen kan wel geld opzijzetten, onder meer omdat ze in deze crisistijden minder uitgeven

Recent kondigde de Belgische Nationale Bank aan dat er een nieuw recordbedrag van 291,6 miljard euro op onze spaarrekeningen staat. En dit ondanks de coronacrisis. Hoewel het bedrag anders doet vermoeden, hebben lang niet alle Belgen meer geld kunnen opzijzetten de afgelopen maanden. Volgens een recente bevraging van de online spaarbank, Santander Consumer Bank, kon bijna een kwart van de bevolking (22 procent) de voorbije maanden door de crisis minder sparen dan gewoonlijk. Eén op de tien (9 procent) bevraagden moest zelfs een beroep doen op zijn spaargeld om op het einde van de maand rond te komen. Vooral jongeren en laaggeschoolden hebben het moeilijk. Opvallend is wel dat 16 procent van de Belgen wel extra geld opzij kon zetten tijdens de crisis, en dit vooral omdat ze tijdens de lockdown minder hebben uitgegeven dan normaal.

Dat de corona-epidemie en de daaropvolgende lockdown heel wat Belgen in hun portemonnee heeft getroffen is geen verrassing. Volgens een recente bevraging bij 626 Belgen door online spaarbank Santander Consumer Bank, blijkt dat maar liefst de helft (50 procent) van de Belgen er financieel op achteruit gegaan is de voorbije maanden. 13 procent zegt er zelfs sterk op achteruit gegaan te zijn. Vooral zwakkere groepen moesten financieel inboeten. Bijna zes op de tien Belgen (58 procent) met een brutoinkomen onder de 20.000 euro per jaar en bijna zeven op de tien bevraagden (65 procent) zonder een middelbaar diploma hadden plots minder middelen.

Sparen en investeren

De slechte economische situatie had ook een negatieve impact op het spaargedrag van drie op de tien Belgen. Volgens de bevraging konden meer dan twee op de tien landgenoten (22 procent) minder geld aan de kant zetten door de crisis en moest zelfs één op de tien (9 procent) een beroep doen op zijn spaarcenten om op het einde van de maand rond te komen. Niet verwonderlijk, zijn het voornamelijk zij die er financieel sterk op achteruitgegaan gegaan zijn die minder konden sparen. Bijna zeven op de tien (64 procent) van zij die financieel moesten inleveren door tijdelijke hun job kwijt te spelen bijvoorbeeld, zeiden dat ze minder hebben kunnen sparen (25 procent) of hun spaargeld hebben moeten gebruiken om aankopen te doen (39 procent).

Volgens de enquête zijn het vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar die minder geld opzij konden zetten (30 procent) of hun spaarcenten moesten gebruiken (14 procent). Belgen ouder dan 55 zijn het minst getroffen. Slechts 18 procent van de 55-plussers kon minder sparen en 7 procent moest een beroep doen op zijn spaarcenten. Ook bij het sparen zijn het voornamelijk de Belgen zonder middelbaar diploma (17 procent) en de Belgen die minder dan 20.000 euro per jaar verdienen (14 procent) die een deel van hun spaarcenten hebben moeten uitgegeven.

In tegenstelling tot het sparen werden beleggers veel minder beïnvloed door de financiële crisis. Meer dan zeven op de tien beleggers (73 procent) pasten hun investeringen niet aan tijdens deze periode. Slechts 17 procent besloot minder te beleggen en 10 procent zegt zelfs meer te hebben geïnvesteerd. Vooral Vlamingen investeren minder (23 procent) in vergelijking met Franstalige Belgen (11 procent).

Minder uitgeven

Opvallend is wel dat bijna twee op de tien Belgen (16 procent) er in deze moeilijke tijden toch nog in slaagden om extra geld te sparen. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat door de lockdown bijna de helft van de Belgen (47 procent) de laatste maanden minder kunnen uitgeven en dus uiteindelijk meer geld overhielden aan het einde van de maand. Deze vermindering van de consumptie werd ook recent bevestigd in een bevraging van de Nationale Bank van België. De resultaten van de bevraging tonen dan ook dat zeven op de tien Belgen (70 procent) die meer konden sparen tijdens de crisis en meer dan de helft van zij die meer belegden (53 procent), de laatste maanden minder hadden uitgegeven. 

Spaaronderzoek - corona.pdf

PDF - 266 Kb

Tobias Van Assche

Senior PR consultant, befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank is de commerciële benaming van het Belgisch bijkantoor van Santander Consumer Finance, (Bank naar Spaans recht), en maakt deel uit van de internationale groep Banco Santander, één van de grootste financiële groepen ter wereld. 

Santander Consumer Finance biedt de volgende diensten aan in België: 


Santander

Banco Santander (SAN SM, STD US, BNC LN) is een toonaangevende retail- en handelsbank, opgericht in 1857 met het hoofdkantoor in Spanje. De bank heeft een betekenisvolle aanwezigheid in 10 kernmarkten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en is één van de grootste bank in de wereld op basis van marktkapitalisatie. Haar doel is om op een eenvoudige, persoonlijke en eerlijke manier mensen te helpen en ondernemingen te laten bloeien. Santander bouwt aan een verantwoordelijkere bank en heeft een aantal toezeggingen gedaan om deze doelstelling te ondersteunen, waaronder het aantrekken van meer dan €120 miljard aan groene financiering tussen 2019 en 2025, en het financieel steunen van meer dan 10 miljoen mensen in dezelfde periode. Aan het einde van de eerste helft van 2020 had Banco Santander meer dan een biljoen euro aan totale fondsen, 146 miljoen klanten, waarvan 21,5 miljoen loyale klanten en 40 miljoen digitale klanten, 11.800 filialen en 194.000 medewerkers.

Neem contact op met

Nerviërslaan 85 B1040 Brussels Belgium

www.santanderconsumerbank.be